Morihei Ueshiba

Morihei Ueshiba (1883-1969) a fost cel mai mare artist marțial din istorie. Chiar si la optzeci de ani, el putea să dezarmeze orice dușman, să opreasca orice număr de atacatori și să doboare un adversar cu un singur deget. Deși era invincibil ca războinic, mai presus de orice el era un om al pacii care detesta lupta, războiul și orice fel de violență. Modul său de viata a fost Aikido, care poate fi tradus ca „Arta păcii”. Morihei Ueshiba este numit de practicienii Aikido ca O Sensei, „Marele Învățător”.

Arta păcii este un ideal, dar s-a dezvoltat în viața reală pe multe fronturi. In tinerețe Morihei a servit ca infanterist în războiul ruso-japonez, mai târziu s-a luptat cu pirații și bandiții în timpul unei aventuri în Mongolia, iar apoi, după ce a stăpânit o serie de arte marțiale, a ocupat funcția de instructor la academiile militare de elită din Japonia. De-a lungul vieții, însă, Morihei a fost foarte tulburat de conflictul și lupta care i-au plagiat lumea: bătăliile tatălui său cu politicieni corupți și golanii angajați, devastarea războiului și brutalitatea liderilor militari ai țării sale.

Morihei a fost într-o căutare spirituală și a fost transformat de trei viziuni. Prima a avut loc în 1925, când Morihei avea patruzeci și doi de ani. După ce a învins un spadasin de rang înalt, evitând toate tăieturile și loviturile (Morihei era nearmat), Morihei a intrat în grădina sa. "Deodată, pământul a tremurat. Vapori de aur s-au ridicat din pământ și m-au cuprins. M-am simțit transformat într-o imagine aurie, iar corpul meu părea la fel de ușor ca o pana. Atunci am înțeles natura creației: Calea unui Războinic înseamnă a manifesta Iubirea divină, un spirit care îmbrățișează și hrănește toate lucrurile. Lacrimi de recunoștință și bucurie îmi curgeau pe obraji. Am văzut întregul pământ ca acasă, iar soarele, luna și stelele ca prietenii mei intimi. Lucrurile materiale au dispărut ”.

A doua viziune a avut loc in Decembrie 1940. „În jurul orei două dimineața, în timp ce făceam un ritual de purificare, am uitat brusc fiecare tehnică de artă marțială pe care am învățat-o vreodată. Toate tehnicile predate de la profesorii mei au parut complet noi. Acum erau vehicule pentru cultivarea vieții, a cunoașterii, a virtuții și a bunului simț, nu dispozitive pentru aruncarea și fixarea oamenilor. "

A treia viziune a fost în 1942, în timpul celei mai grave lupte din al doilea război mondial și într-una dintre cele mai întunecate perioade din istoria umană. Morihei a avut o viziune a Marelui Duh al Păcii, a vazut o cale care ar putea duce la eliminarea tuturor conflictelor și la reconcilierea omenirii. "Calea Războinicului a fost înțeleasă greșit ca un mijloc de a ucide și distruge pe ceilalți. Cei care caută competiție fac o greșeală gravă. A zdrobi, răni sau distruge este cel mai grav păcat pe care îl poate comite o ființă umană. Calea reală a Războinicului este de a preveni macelul - este Arta păcii, puterea iubirii. " Morihei s-a retras la țară și și-a dedicat apoi fiecare minut din viață pentru rafinarea și răspândirea Aikido, Arta păcii.

Spre deosebire de autorii clasicelor carti de razboi, precum Arta războiului și Cartea celor cinci inele, care acceptă inevitabilitatea războiului și subliniază strategia vicleană ca mijloc de victorie, Morihei a înțeles că lupta continuă - cu ceilalți, cu noi înșine, și cu mediul - va strica pământul. "Lumea va continua să se schimbe dramatic, dar lupta și războiul ne pot distruge cu desăvârșire. Ceea ce avem nevoie acum sunt tehnici de armonie, nu cele de contenție. Arta păcii este necesară, nu arta de război." Morihei a predat Arta Păcii ca o disciplină creativă minte-corp, ca mijloc practic de combatere a agresiunii și ca mod de viață care favorizează neînfricarea, înțelepciunea, dragostea și prietenia. El a interpretat Arta păcii în sensul cel mai larg posibil și a crezut că principiile sale de reconciliere, armonie, cooperare și empatie pot fi aplicate curajos la toate provocările cu care ne confruntăm în viață - în relațiile personale, în timp ce interacționăm cu societatea, la locul de muncă și în afaceri, cat si atunci când avem de-a face cu natura. Toată lumea poate fi un războinic pentru pace.

Deși Aikido își are originea în Japonia, el a fost intenționat să fie un cadou pentru toată omenirea. Unii au ales, sau vor alege în viitor, Aikido ca un mod de viata, practicând pe saltea cat și în viața lor de zi cu zi. Multe altele au fost și vor fi inspirate de mesajul universal al Artei păcii și de implicațiile sale pentru lumea noastră.

Afla mai multe despre noi

ORAR ANTRENAMENTE

MARTI
20:00 - 21:30

JOI
20:00 - 21:30

Antrenamentele au loc la Sala Sportiva Gloria Arad