Aikido Aikikai

Aikido este o artă marțială japoneză dezvoltată în anii 1920 de către Morihei Ueshiba (O-sensei). Se bazează pe tehnicile tradiționale japoneze Jiu Jitsu și a luptei cu sabia.

Aikido are o filozofie a non-violenței și a unirii cu atacul pentru a executa tehnicile. În toate cazurile, tehnicile întind articulațiile și misca tot corpul. Datorita acestui fapt, are beneficii mari pentru sănătate. Este, de asemenea, un antrenament cardio bun. În Aikido, învățarea de a primi atacul în siguranță este importantă la început. Odată stăpânita, intensitatea antrenamentului poate crește. Arta de a primi în siguranță atacul se numește ukemi. Tehnicile se fac în picioare (tachi-waza) și uneori pe genunchi (suwari-waza). Tehnicile pe genunchi au fost dezvoltate deoarece s-a petrecut mult timp în această poziție (seiza) în Japonia tradițională. Atacuri cu armele fac parte și ele din antrenamentul Aikido. Armele folosite sunt sabia (bokken), bastonul (jo) și cuțitul (tanto). 

O-Sensei a dezvoltat Aikido în principal la sfârșitul anilor 1920 până în anii 1930 prin sinteza artelor marțiale mai vechi pe care le-a studiat. Arta marțială principală de la care provine Aikido este Daitō-ryū aiki-jūjutsu, pe care Ueshiba a studiat-o direct cu Takeda Sōkaku, cel ce a reinviat acea arta. În plus, se știe că Ueshiba a studiat Tenjin Shin'yō-ryū cu Tozawa Tokusaburō la Tokyo în 1901, Gotōha Yagyū Shingan-ryū sub Nakai Masakatsu în Sakai din 1903 până în 1908 și judo cu Kiyoichi Takagi. Documentele primilor studenți ai lui Ueshiba spun ca arta poartă numele de aiki-jūjutsu. Ueshiba a conceput Aikido nu doar ca sinteza antrenamentului său marțial, ci ca o expresie a filozofiei sale personale de pace și reconciliere universală.

În timpul vieții lui Ueshiba și continuând astăzi, Aikido a evoluat de la aiki-ul pe care Ueshiba l-a studiat, intr-o varietate de expresii personale ale multor artiști marțiali din întreaga lume. Aikido nu este un sport. Nu există turnee competitive. Aikidoka se antrenează să se perfecționeze fără să-i distrugă pe ceilalți și, întrucât Aikido încearcă să nu provoace rău, tehnicile pot fi practicate până la urmă cu putere maximă, fără teamă de rănire. Aikido este cea mai nouă dintre artele marțiale tradiționale japoneze, are cele mai moderne perspective și tinde spre idealurile cele mai înalte.  

Mai multe despre Morihei Ueshiba

ORAR ANTRENAMENTE

MARTI
20:00 - 21:30

JOI
20:00 - 21:30

Antrenamentele au loc la Sala Sportiva Gloria Arad